31.07.2017. Share

ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ МЕМОРИЈАЛНИ ЗБОР У РОГОЉИМА

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у спомен-комплексу у Рогољима јуче је одана пошта погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, борцима Другог свјетског рата, народном хероју Стевану Дукићу, жртвама фашистичког терора, те Солунским борцима из овог краја.

Том приликом, начелник општине Градишка, Зоран Аџић, истакао је да је спомен- комплекс у Рогољима примјер страдања српског народа од Првог свјетског рата, на Солунском фронту, до Одбрамбено-отаџбинског рата.

„Дати су многи животи како би ми данас имали Републику Српску. О страдању Срба овог краја много говори примјер породице Мајданац. У спомен-комплексу уклесана су имена дједа и унука”, рекао је начелник Аџић и додао да је битно да млади његују традицију и сјећање на све оне који су положили своје животе да би нама данас било боље као и да уче о историји нашег народа како би наставили у будућности да граде Републику Српску.

Стојан Мајданац, отац погинулог борца Одбрамбено-отаџбинског рата и син погинулог борца Народно-ослободилачког рата каже да је његова судбина тешка. “ Онај рат ми је узео оца и одрастао сам у Ђачком дому “Лепа Радић” у Градишци. Посљедњи рат ми је узео сина који је имао тек  21 годину”, истакао је Мајданац и додао да је Предсједник Републике Српске постхумно одликовао његовог сина што му је само мало ублажило неизмјерну бол.

На спомен-обиљежја, вијенце су положили породице погинулих бораца, начелник и замјеник начелника општине Градишка, Зоран Аџић и Огњен Жмирић, начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, Радомир Пјанић, те представници СУБНОР-а, општинске и мјесне Борачке организације, Организације породица заробљених и погинулих и несталих цивила и мјесне заједнице Рогољи.

Организатори традиционалног Меморијалног збора су Мјесна заједница Рогољи и Мјесна борачка организација, док је Општина Градишка и организатор и покровитељ овог меморијалног скупа.