01.05.2017. Share

ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРБА ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

Служењем парастоса у цркви Покрова Пресвете Богородице, полагањем вијенаца на спомен-плочу погинулим Србима Западне Славоније, те спуштањем вијенаца са „моста спаса” у ријеку Саву, у Градишци је, 1.маја, обиљежена 22. годишњица од страдања и егзодуса српског народа из Западне Славоније у акцији хрватских оружаних снага „Бљесак“ у којој је убијено или нестало 283 Срба.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је да у Срби из Западне Славоније прије 22 године прешли мост на ријеци Сави и трајно напустити своја огњишта. „То није било довољно него су колоне избјеглица бомбардовали из авиона, и за тај злочин, као и многе друге злочине над Србима, нико није одговарао. То је свакако тужан догађај за Србе, иако недалеко одавде Хрвати овај дан прослављају као своју велику побједу, зато што су истјерали жене, дјецу и незаштићено српско становништво, којима су Уједињене нације одузеле оружје“, рекао је предсједник Додик нагласивши да без Српске нема ни слободе за Србе и да је српско страдање у значајној мјери спријечено постојањем Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, рекао је да је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова уврстио обиљежавање страдања Срба Западне Славоније у догађаје од републичког значаја, јер су Срби из Западне Славоније протјерани са својих огњишта и одузето им је оно што припада сваком нормалном човјеку а то је право на живот и слободу.Ми ћемо настојати, онолико колико је у нашој моћи, да се процесуирају они који су чинили злочине на овим просторима. То зависи и од тужилаштава Хрватске и БиХ, али и 22 године од трагичног догађаја у Западној Славоније нису процесуирани они који су чинили зло над српским народом”, рекао је Савановић.
Предсједник Скупштине општине Градишка Миленко Павловић, рекао је да је велики број Срба из Западне Славоније прије 22 године нашао уточиште и слободу у Градишци, да су многи отишли даље да живе широм свијета а да су они коју су остали у Градишци вриједни и добри грађани који дијеле судбину свих људи на подручју општине Градишка.

Вијенце су положили предсједик Републике Српске Милорад Додик, у име Владе Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите и министар просвјете и културе, Миленко Савановић и Дане Малешевић, делегација Народне скупштине Републике Српске, предсједник Скупштине општине Градишка и замјеник начелника општине, Миленко Павловић и Огњен Жмирић, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Велимир Сакан, као и представници Конзулата Србије у Бањалуци.

Вијенце су положили и представници невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Удружења протјераних Срба из Западне Славоније, Удружења породица несталих „Суза“ као и чланови породица жртава.