03.10.2017. Share

NOVI GRANIČNI PRELAZ OD VELIKOG ZNAČAJA ZA GRADIŠKU


Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić obišli su danas gradilište novog Carinskog terminala i budućeg novog Graničnog prelaza Gradiška.
Džakula i Adžić su izrazili zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova, obzirom da će izgradnja novog Graničnog prelaza i Carinskog terminala, koja će ukupno koštati oko 24 miliona maraka, biti završena do kraja marta naredne godine.
Džakula je istakao da će nakon završetka radova Granični prelaz i Carinski terminal u Gradišci, sa svim sadržajima koje treba da ima savremeni objekat ove vrste i površinom od 110.000 kvadratnih metara, biti najmoderniji i najveći u BiH.

Početkom aprila naredne godine sve carinske službe u Gradišci bi trebalo da pređu na ovaj Granični prelaz, s tim da bi, obzirom da most na Savi nije izgrađen, ulaz u Gradišku ostao na istom mjestu a kompletna procedura carinjenja bi se obavljala na novom terminalu”, rekao je Džakula.
Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, istakao je da sa novim graničnim prelazom i carinskim terminalom Gradiška ima veliku perspektivu u svom privrednom i industrijskom razvoju.
Ovaj granični prelaz je značajan za građane Gradiške jer neće biti velikih gužvi u gradu a putnici koji prolaze nosiće Gradišku u lijepom sjećanju jer će izbjeći zamorne gužve i čekanja na granici”, rekao je Adžić.
On je dodao da je Opština Gradiška u blizini novog graničnog prelaza planirala izgradnju privredne zone „Liman”, koja će biti privredna zona od interesa za Gradišku, ali i Republiku Srpsku i BiH.

Šef Odsjeka za upravljanje i održavanje objekata Uprave graničnih prelaza UIO BiH Dubravko Rodić, naveo je da će novi granični prelaz u Gradišci biti ono čemo teži UIO BiH, “da carinska ispostava i prelaz budu na jednom mjestu, na kome će biti završavane sve procedure“.
Carinska ispostava imaće sve inspekcijske službe i jedan od najsavremanijih objekata veterinarske inspekcije, gdje je predviđen karantin za živu stoku i svi ostali potrebni sadržaji”, dodao je Rodić.
Tokom obilaska objekata graničnog prelaza i carine, Džakula i Adžić su konstatovali da će novi Granični prelaz u Gradišci imati potpunu funkcionalnost tek nakon izgradnje novog mosta na Savi.