03.03.2017. Share

Обавјештење о појави трихинелозе животиња на подручју општине Градишка

РЕПУБЛИКА СРПСКА
ОПШТИНА ГРАДИШКА

Општинска управа
Одјељење за привреду и пољопривреду

Број: 06-сл./17
Датум: 03.03.2017. године

Обавјештење о појави трихинелозе животиња на подручју општине Градишка

Почетком марта 2017. године је утврђена трихинелоза једне дивље свиње одстријељене у околини насеља Мачковац.
У периоду 2015. и 2016. године на подручју општине је утврђена трихинелоза двије дивље свиње и једне домаће свиње.
С обзиром на појаву обољења сматра се да је подручје општине под повећаним ризиком од трихинелозе.

Трихинелоза је паразитска болест домаћих и дивљих животиња. Обољевају месоједи и сваштоједи (свиња, дивља свиња, јазавац, медвјед, лисица, пацов), а од биљоједа коњ.
Трихинелоза је значајна, јер се са животиња преноси на људе (зооноза).
Узрочник је трихинела спиралис (Trichinella spiralis).
Животни циклус трихинеле се одвија у једном организму. У одраслом облику паразитира у танком цријеву, а као ларва у мишићном ткиву.
Налази се на листи заразних и паразитских болести Свјетске организације за здравље животиња (OIE), те се њена појава обавезно мора пријави ветеринарској служби и сузбијати по закону.

Пренос и ширење болести
Резервоар заразе су заражени пацови и дивље животиње. Најзначајнији за инфекцију човјека су свиња и пацов међу којима се инфекција одржава. Међу пацовима се брзо шири због канибализма.
Свиње се заразе једући заражене пацове, лешеве заражених животиња или недовољно кухане помије.
Људи се заразе једући сирово, сушено или недовољно термички обрађено заражено месо.
Трихинелоза се шири и неадекватним уништавањем зараженог меса и нехигијенског уклањања лешева угинулих животиња.

Развој трихинеле
Постоје три фазе у развоју трихинеле: дигестивна, миграторна и мишићна, које се одвијају у једном организму. Пошто се мишићна трихинела унесе у дигестивни (пробавни) систем ослобађа се чахуре, у танком цријеву полно сазријева, пари се и женка леже живе ларве, које лимфом и крвотоком се разносе по цијелом организму, а задржавају се у попречно пругастим мишићима. Најчешће погођена мјеста су гркљан, језик, дишни и жвакачи мишићи. У мишићима ларва расте, смота се у спиралу, а око тијела се формира циста, односно чахура. Учахурена ларва је отпорна и остаје витална неколико година.
Циклус се наставља када учахурену, мишићну ларву поједе други носитељ.

Манифестација болести
Код животиња инфекција са трихинелом је углавном непримјетна, док код људи инфекција са трихинелом узрокује озбиљну, тешку и опасну болест, која може имати смртан исход.
Код људи период од заражавања до појаве првих клиничких знакова болести може да траје 2 до 7 дана. Клинички знакови болести укључују: мучнину, повраћање, болове у трбуху, пролив, повишену тјелесну температуру, знојење, болове у мишићима, оток лица и капака.
Важно је у првим знаковима пробавних сметњи одмах се јавити љекару, јер поузданог лијека за трихинелозу нема, а у мишићној фази је неизљечива.

Контрола трихинелозе
Трихинеле су ситни, спирални црви, који се у зараженом месу не виде голим оком него се могу открити само лабораторијским путем, методом вјештачке дигестије узорака мишића корјена дијафрагме, мишића језика или жвакаћих мишића у прописаној количини.
На присуство ларви трихинеле могу се прегледати и други мишићи дивљачи, комадно месо свиња и појединачно сумеснати производи.
Преглед меса на трихинелозу је обавезан и дозвољен је само у овлаштеним ветеринарским организацијама методом вјештачке дигестије.
По Закону о ветеринарству у Републици Српској и важећим подзаконским актима, ради спрјечавања појаве и ширења трихинелозе животиње морају се спровести сљедеће мјере:

  • У свим случајевима клања свиња ради употребе меса за људску исхрану мора се извршити преглед меса на трихинелозу (за јавну потрошњу на свим клаоницама под надзором ветеринарског инспектора и код клања за потребе властитог домаћинства, чије је месо намјењено потрошњи у властитом домаћинству),

  • Код све уловљене дивљачи (месоједи и сваштоједи) која служи за исхрану људи мора се извршити преглед меса на трихинелозу,

  • У свим случајевима клања коња ради употребе меса за људску исхрану мора се извршити преглед меса на трихинелозу.,

  • Све утврђене трихинелозне животиње, месо и производи од меса морају се пријавити ветеринарском инспектору,

  • Свињама не давати непрокухане помије,

  • Псима и мачкама не давати сирове животињске изнутрице,

  • Спроводити системску дератизацију,

  • Лешеве угинулих глодара сакупљати и спаљивати, а остаке спаљивања нешкодљиво уклонити,

  • Хигијенски држати животиње и одржавати имање,

  • Све угинуле животиње пријавити ветеринару или ветеринарској организацији.

В.Д. НАЧЕЛНИКА ОДЈЕЉЕЊА

Бранко Стојнић