Геостратешки положај

Општина Градишка се налази на западном дијелу Републике Српске и захвата њен сјеверни централни дио. Састоји се од низијског дијела Лијевча поља, побрђа сјеверног дијела Поткозарја и мањег планинског дијела Козаре и Просаре.


Број становника:   56.727
Површина:   762 km2
Густина насељености:  78 стан./km2

Својим сјеверним дијелом наслања се на десну обалу ријеке Саве, дужином 58,78 km што
је и државна граница са Републиком Хрватском, која је од 01. јула 2013. године пуноправна чланица Европске Уније.

У Градишци се налази један од најзначајнијих међународних граничних прелаза за путнички и теретни саобраћај у Републици Српској. Директни излаз на ријеку Саву, природна отвореност „савским коридором“ на исток и запад и отвореност кроз планинско залеђе на југ према Јадранском мору, дају Градишци веома повољан саобраћајно-географски положај. Овакав интер-регионални значај овом простору даје важну транзитну функцију. Преко територије општине Градишка прелази значајна саобраћајница према Републици Хрватској: Бања Лука – Градишка – Окучани (спој на аутопут Загреб – Београд).

У новембру 2011. године је отворена друга дионица аутопута Бања Лука – Градишка (од Маховљана до Градишке), укупне дужине 26,5 километара. Овај аутопут ће омогућити бољу везу са аутопутом Загреб-Београд, а тиме и Европом, a са њим би се у будућности требао спојити и аутопут, Добој – Бањалука, чиме би се побољшала веза и са источним дијеловима Републике Српске. Међународни аеродром Бањалука је удаљен 31 km, а међународни аеродром Загреб 130 km.

Рељеф

Простор општине Градишка припада двјема различитим рељефним цјелинама. Западни и југозападни дио припада брдско – планинском крају Просаре и Козаре, а сјеверни и сјеверозападни чини пространа раван Лијевча поља. Источни дио подручја општине представља заравњену наплавину Лијевче поља. Лијевче поље је раван која је благо нагнута према ријекама Сави и Врбасу са надморском висином од 90 до 100 m. Најнижа тачка је на ријеци Сави, источно од насеља Орубица и износи 89 метара. Највиша тачка се налази на планини Козари и износи 863 метра.

Географски положај овог простора, са рељефом који га на сјеверу широко отвара континенталним утицајима, а са југозапада и истока изолује обронцима Козаре и Мотајице, има одлучујући утицај на климатске услове. Ово му даје умјерено континенталну климу. Подручје општине добија негдје око 800 mm2 падавина. На брежуљкасто – брдским просторима Просаре и Поткозарја налазе се притоке ријеке Саве: Јабланица, Врбашка и Лубина, док су бивше притоке Јурковица, Борна и Осорна каналима преусмјерене у друге токове (Јурковица према Јабланици, а Борна и Осорна према Врбасу).