31.10.2017. Share

ODRŽANA DESETA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE


U sali za sjednice Skupštine opštine danas je održana deseta redovna sjednica Skupštine opštine Gradiška na kojoj je razmatrana 21 tačka dnevnog reda.
Usvojen je niz razvojno planskih dokumenata i odluka a jedna od njih je i Odluka o reviziji Strategije razvoja opštine Gradiška za period 2014-2020. godine. Načelnik opštine Zoran Adžić, istakao je da je cilj revizije pomenute Strategije produženje njenog vremenskog obuhvata do 2024. godine, te da se u njenu izradu uključe svi predstavnici mjesnih zajednica i građani kroz iznošenje njihovih potreba iz raznih oblasti privrednog i društvenog života. Načelnik opštine je naglasio da je njenoj dogradnji neophodno pristupiti i iz razloga što postojećom Strategijom nije obuhvaćena Agroindustrijska zona Nova Topola, a ne postoji ni koncept za završetak Sportske dvorane.
Skupština opštine usvojila je i Odluku o prijevremenom otkupu obveznica iz druge emisije javnom ponudom radi refinansiranja postojećih kreditnih obaveza s ciljem povećanja likvidnosti budžeta i izgradnje javnih i infrastrukturnih objekata. Načelnik Adžić je naglasio da prijevremeni otkup obveznica građane opštine Gradiška neće koštati ništa, a s druge strane biće ostvarene i uštede u iznosu od oko 100.000 KM.
Odbornici Skupštine opštine usvojili su i Odluku o usvajanju izmjene dijela Urbanističkog projekta „Manjurevi-Stadion-Toplana“ kojom su stvoreni uslovi za izgradnju objekta administrativne namjene i javnog parkinga, te obezbjeđenje adekvatne lokacije za objekat Osnovnog suda u Gradišci. Načelnik Adžić je istakao da je Opština ponudila lokaciju, infrastrukturno opremanje, naknade i rente koje treba da se plate i dodao da će i dalje kod Međunarodne zajednice insistirati da sredstva namjenjena za rekonstrukciju postojeće zgrade suda budu usmjerena za izgradnju Palate pravde.
Usvojen je i Etički kodeks za izabrane odbornike u Skupštini opštine Gradiška.
Na današnjoj sjednici prezentovana je a zatim i usvojena Procjena ugroženosti opštine Gradiška od elementarne nepogode i druge nesreće, na bazi koje će se, uz donošenje Odluke po prijedlogu za nivo mjera i aktivnosti, pristupiti izradi i donošenju Programa razvoja civilne zaštite u oblasti zaštite u spasavanju u opštini Gradiška.
Razmatrane su a zatim i usvojene informacije o stanju u oblasti obrazovanja i predškolskog obrazovanja za 2016/17. godinu, kao i o stanju u oblasti veterinarske djelatnosti, sa posebnim osvrtom na kretanja zaraznih i parazitskih bolesti životinja na području opštine Gradiška u 2017. godini.
Usvojeno je i više Odluka i akata iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa.
Od prethodnog zasjedanja došlo je do promjena u klubovima odbornika. Dosadašnji odbornik Stranke Napredna Srpska, Mirko Pisarić, od danas djeluje u odborničkom klubu SNSD-a, dok odbornik Ujedinjene Srpske, Predrag Ljubičić djeluje kao nezavisni odbornik.